Träningsprogram för dig som är lite äldre. Naprapat-Gustav ger värdefulla tips.

Gustav Ström är den legitimerade naprapaten som grundat Elite Rehab på Södermalm i Stockholm, är lärare på Sport Club Education inom träning & hälsa, och som släppt inte mindre är fyra böcker om träning. Kort och gott precis den typen av kompetenta människor som vi på Må Bättre vill arbeta med.
I linje med vår ambition att regelbundet vidareutveckla våra personliga tränare höll Gustav nyligen sin utbildning Cert. Seniortränare, som är skapad utifrån faktumet att det numera finns ett allt större medlemsantal av seniorer på gymmen. Vilket i sin tur ställer högre krav på kompetensen hos personliga tränare inom bl.a åldrandets fysiologi, läkemedel, att hitta rätt träningsnivå för seniorer och inte minst den kommunikativa sidan, d.v.s. själva leveransen av träningen.
Träningsbloggen passade på att ställa några frågor till Gustav i samma ämne:
Finns det någon åldersgräns för att börja/sluta träna?
Självklart finns det ingen åldersgräns åt något håll. Det finns många studier som visar på fantastiska effekter av att träna hela livet. Det är aldrig försent att börja träna även om man inte gjort det tidigare med någon större regelbundenhet. Så om du inte tränar idag så är det bara att sätta igång!
Hur viktigt är det fortsätta träna även på äldre dar?
Om jag får ställa en motfråga? Om det fanns en tablett som minskade risken för hjärt-kärlsjukdom, högt kolesterol, minskad ledsmärta, demens, depression, fallolyckor som orsakar frakturer, mm. Hade du tagit den då? De flesta hade såklart svarat Ja på den frågan. Så JA det är jätteviktigt att träna hela livet om man vill öka chanserna till ett långt liv med en hög livskvalité långt upp i åldern.
Om man är lite till åren, vad ska man tänka på om man vill börja träna?
Om man inte redan tränar så är det viktigaste att ” bara börja träna något”. Du kan enkelt börja med att ta promenader, cykla och/eller lätta kroppsegna hemövningar i vardagsrummet. För den som är otränad så har nästan all rörelse otroligt positiva effekter. Hälsovinsterna av att börja röra på sig minst 30 minuter om dagen är jättestora nästan oavsett vad du gör. Om man vill börja träna på ett gym med begränsad träningserfarenhet så rekommenderar jag att man kontaktar en kompetent personlig tränare för att få en nivåanpassad och säker start.
Ge exempel på träningsformer/träningsprogram som passar äldre utövare
Då beteckningen “äldre utövare” relaterar till en grupp med oerhört olika status gällande ”fysiologisk ålder” kan i princip alla träningsformer passa men man måste nivåanpassa. Häromdagen läste jag om en 90-åring som tog 88 kg i bänkpress. Samtidigt kan en person i samma ålder vara svårt sjuk och kopplad dagligen till sjukvårdande åtgärder såsom mediciner, dialys, ortopediska hjälpmedel osv.
Må Bättre rekommenderar både styrketräning och gruppträning för dig som vill komma igång. Över 90 år och träningssugen? Börja i vår 90 Plus-grupp!

-
"Jag har tränat på Må bättre i 3 år, och anledningen till att jag började var framför allt för att jag ville gå ner några kilon. Nu tränar jag 3 ggr i veckan, varav 1-2 ggr med min personliga tränare. Själv tränar jag mest styrka i gymmet, och löpning! Jag valde Må Bättre tack vare dess fräscha lokaler och breda utbud. Min sambo tränar också här och vi stöttar varandra! De största fördelarna för mig är att jag blir piggare, får lättare att fokusera på jobbet, och får en skön känsla av utveckling rent fysiskt."Läs mer
-
- Linn Wibell, 28 år
- Medlem

-
"Jag mår så bra utav min träning, jag går på Må bättre 3 ggr i veckan. Det jag tycker bäst om är Easy Line och Yoga, dom träningsformerna har gjort mig mycket starkare och rörligare, och framför allt mycket piggare. Jag går även på vattenmassage 2 ggr i veckan och min fibromyalgi har blivit mycket bättre. Jag har även träffat många nya vänner, vilket är härligt! Träningen är värd väldigt mycket för mig!"Läs mer
-
- Barbro Annerberg, 76 år
- Medlem

-
Hur länge har du varit medlem på Må Bättre? 16 år (sedan starten). Vad fick dig att börja? Emma, som för 16 år sedan startade Må Bättre i Falun, var instruktör på mitt förra gym. När hon öppnade eget hängde jag på henne, främst eftersom jag verkligen gillade hennes aerobicspass! Hur ofta tränar du? 3 ggr/ veckan. Vilken typ av träning: Body Pump, CX, Core och gym. Förut mycket Body Combat och Step Up, men på grund av en knäskada fick jag tänka om i mitt träningsupplägg.
Beskriv med egna ord varför du tränar på Må Bättre!
Jag gillar konceptet med alla de valmöjligheter som finns inom gruppträningen! Grupperna känns lagom stora. Jag trivs jättebra!Läs mer -
- Marie "Mie" Backman, 56 år
- Medlem

-
För sju år sedan hade jag inte en tanke på träning. Så var det faktiskt. Först efter många påtryckningar från min hustru började jag träna, något jag inte ångrar idag. Jag känner mej definitivt inte som 70 idag. Träning har blivit ett måste – ett mycket positiv sådant. Det är aldrig för sent att börja träna. Det ger så många positiva effekter både kroppsligt och mentalt. Att träna Fyra till fem gånger i veckan känns bra för mig. Mitt framgångsrecept har varit variation. Ena dagen gymträning med maskiner och nästa gång antingen spinning, core, yoga eller bodypump. Den ena dagen är inte den andra lik. En av tjusningarna med träning på Må Bättre.Läs mer
-
- Ove Sjöö, 70 år
- Medlem