Det är aldrig för sent att börja träna

Det är förvisso sant att den som tränat hela sitt liv gör de största hälsovinsterna, men även den 55-åring som tidigare varit stillasittande som bestämmer sig för att framöver ägna 35 minuter om dagen åt fysisk aktivitet vinner i genomsnitt fem levnadsår och byter åtta sjuka år mot åtta friska.*

Trots att Sverige enligt undersökningar är Europas mest träningsglada nation, så är vi samtidigt även en av de mest stillasittande. Just nu pågår en intressant debatt i samhället där en rad åtgärder föreslås för att göra träningen mer lättillgänglig för alla. Mer pulsbaserad träning i skolan för att skapa goda vanor redan i ung ålder, utöka friskvårdsbidraget som idag utelämnar seniorer som lämnat arbetslivet, möjlighet till att få fysisk aktivitet på recept samt öka nivån av fysisk aktivitet i äldreomsorgen.

Kontinuerlig träning är viktigare är vad kanske många vet om. Utöver att vi orkar mer och blir piggare leder träning också till att vi både har lättare för att koncentrera oss och enligt den allra senaste forskningen blir vi faktiskt också smartare av att träna**. Träning minskar även risken för demens med 30 procent och kan motverka en stor del av de 17 000 höftledsbrott våra seniorer årligen drabbas av till följd av fall. Och det räcker med endast 30 minuters motion om dagen för att få till dessa positiva effekter. Men även om vi vet allt detta så kan tröskeln till att börja kännas stor.

Vi på Må Bättre vill sänka tröskeln genom att erbjuda träning som passar alla. Vi erbjuder barn- och ungdomsträning, barnpassning så att du som förälder kan träna och ägna tid åt bara dig själv, seniorträning där våra äldsta grupper är 90+, ett stort utbud av gruppträning med pass från 15-90 minuter.

Om du inte redan tränar med oss så kontakta oss redan idag så hjälper vi dig att komma igång. Just nu kan du t.ex. provträna hos oss i en vecka som du kan läsa mer om här.

Välkommen till Må Bättre

* Vill du följa debatten om varför motion borde ge rätt till skatteavdrag kan du kika på denna artikel i Dagens Industri.

** Föreläsning av Anders Hansén, överläkare i psykiatri, för dig som vill veta mer om “Hur motion och träning stärker din hjärna“.