Trend och träning – bränn fett med högintensiv intervallträning HIIT

Gett upp tanken om “beach 2017”? Tänk om! Det finns fortfarande vägar för den som vill bränna fett på kort tid. Högintensiv träning eller HIIT är en träningsform som fler och fler omfamnat på senare år just för sin svårslagna effektivitet.

Det är inte särskilt svårt att förstå varför HIIT seglat upp som en trend inom träningsvärlden. Högintensiv intervallträning är en träningsform som passar in perfekt i den moderna människans levnadssätt – enkelt, snabbt, tidseffektivt och stenhårt. På frågan hur man förlorar mest fett på kortast tid utan att förlora muskelmassa blir svaret HIIT – ett faktum som gör träningsformen extra populär bland människor som deffar.

Hemligheten? Genom att träna så hårt att du ligger på toppen av din syreupptagningsförmåga (VO2 max) maximerar du även den förbränning som sker efter träningspasset. Kaloriförbränningen håller i sig upp till 48 timmar efteråt.

Det finns fler fördelar med HIIT än den höga fettförbränningen. Intervallkomponenten, där utövaren snabbt växlar mellan låg- och högintensiv träning, gör att HIIT också snabbt bygger upp konditionen, leder till ökad metabolism och förbättrar dina chanser att bygga muskler.

HIIT kan utföras när du springer, gör styrkeövningar, cyklar eller hoppar hopprep. Vilken form av träning du föredrar är mindre viktigt – huvudsaken är att du gör det med hög intensivt och i intervaller! Efter en kort uppvärmning är en bra utgångspunkt för intervallerna att ge allt du kan i 30 sekunder för att sedan vila 15 sekunder. Hur många sådana “set” du utför i rad och hur du fördelar tiden kan anpassas efter egen förmåga.

Ett HIIT-pass varar ungefär 15 minuter. Den mentala biten är minst lika viktig vid högintensiv intervallträning som dina fysiska förutsättningar. Är du inte villig att verkligen pressa dig själv maximalt är HIIT kanske inte en träningsform för dig.

 

Vilka Må Bättre-pass är av högintensiv karaktär? Vi rekommenderar SPRINT, GRIT, X-FIT, BLACK BOX, TABATA och CROSSTRAINING för dig som vill ta ut dig ordentligt!